AREA055 Apeldoorn – Hotspot voor ‘Doeners’ in de Cleantech Regio

Energiefabriek ApeldoornGeen categorie

Area055 is een ‘doeplek’, gevestigd op het voormalige Zwitsal-terrein in Apeldoorn, waarin onderwijs, lokale bedrijven, zorg en overheid samenwerken aan een duurzame samenleving. Een omgeving waarin ontdekt en geleerd kan worden. Joost Leferink is als Business Developer bij Hollander Techniek betrokken bij AREA055.

“Iedereen die denkt iets te kunnen toevoegen, kan toetreden en gebruik maken van het centrum. Het is een onderzoekslab, proeftuin en stadsschuur. Een plek waar jeugd kennis kan maken met techniek en duurzaamheid. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn actief betrokken bij AREA055.”

Educatie, technische ontwikkelingen en arbeidsparticipatie

In grove lijnen is AREA 055 op te delen in educatie, technische ontwikkelingen en arbeidsparticipatie. Een voorbeeld van educatie is ‘Technodiscovery’. Basisscholen en docenten maken hier kennis met installatietechniek, bouwkunde, programmeren en recycling. “Via deze lessen stimuleren we scholieren om een technische opleiding te volgen. Ook voor studenten biedt AREA055 veel mogelijkheden. Er worden techniek-gerelateerde stages aangeboden en studenten van hogescholen en universiteiten kunnen er samen met bedrijven onderzoeksprojecten uitvoeren. Ondernemerschap wordt bevorderd door ruimte te bieden aan testopstellingen van startups, door kleine bedrijven de mogelijkheid te geven door te groeien en door innovaties stimuleren.”

Vergroten kans op werk

Een ander speerpunt van AREA055 is het vergroten van kans op werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo wordt veel samengewerkt met RIWIS Zorg & Welzijn. Cliënten nemen deel in allerlei initiatieven. Ook is er een leerwerktraject voor moeilijk opvoedbare jongeren.

We willen bijdragen aan een duurzame ontwikkeling

Hollander Techniek is een van de deelnemende bedrijven aan AREA055. “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is vanzelfsprekend voor ons. Wij willen graag bijdragen aan een duurzame ontwikkeling voor zowel de huidige als de toekomstige generaties. Werken voor en met het onderwijs is hierin een grote drijfveer. Daarnaast ontstaan door samenwerkingen tussen onderwijs, bedrijfsleven, overheid en zorgorganisaties nieuwe kansen, mogelijkheden en inzichten die niet worden verkregen wanneer je 1 op 1 samenwerkt.”

Initiatiefnemers voor AREA055 zijn o.a. de bedrijven van Cleantech Apeldoorn (Remeha, Bredenoord, KIWA, Avantes, Van Gerrevink, DutchEnv, CaretX, CRE Group, Hollander Techniek), Riwis Zorg&Welzijn, GGNet, Bouwmensen Apeldoorn, Platform Techniek Stedendriehoek, de gemeente Apeldoorn en de stichting Energiefabriek Apeldoorn. Daarnaast zijn diverse Apeldoornse scholen (basisonderwijs en voortgezet onderwijs) betrokken, maar ook hoge scholen en universiteiten.